福岡行こう or Beer for Breakfast

六回ぐらい福岡へ行ったことがあるけど、先週末の職場旅行の経験はちょっと違いました。普段は福岡の天神へ買い物に行ったり、やっぱり、スターバックスで美味しいコーヒーを飲んだり、野球の試合を見に行ったり、豚骨ラーメンを食べます。そして、毎回、ユースホステルに泊まります。

先週末は、僕と教育委員会の七人の同僚と一緒に博多へ職場旅行をした。この旅行では本当に日本の文化を感じた。

まず、土曜日の朝早くから新幹線に乗った。新幹線乗る前に、同僚からアサヒ缶ビールをもらった。

彼は「新幹線のビールです。あげますよ!どうぞ!」と言った。

僕は「本当に!朝早すぎるの?まだ、朝食を食べてないので。でも、ありがとうございます!」と答えた。

その時間は午前八時だった。

「今日は楽しもう!」と思った。

酔いたくなかったので、実は、新幹線ビールを半分だけ飲んだ。

五十分ぐらいかかって、博多駅に着いた。博多駅に着いたとたん、みんなはアサヒビール工場までタクシーに乗った。二時間半くらい、アサヒビール工場を見学した。まず、ビデオでビールの作り方の説明をされた。その後、ガイドさんはみんなにアサヒビール工場について全部説明した。ツアー途中で、桶の中にアサヒビールのホップや製麦や麦芽を置いていた。みんなは少し麦芽を食べた。

ツアーはなかなか面白かったけど、ツアーの日は土曜日だったから、ビールの生産は休みだった。残念だけど、ツアーの後、みんなは本当に生アサヒビールを飲んだ。そのビールの泡は完璧で、味はちょっと違いました。アサヒビール工場のビールはやっぱり一番美味しいでしょう。

ツアー終わった後で、辛子明太子道場でみんなは自分で辛子明太子を作った。明太子の先生が説明するとおりに、みんなは一所懸命明太子を作った。明太子の作り方はなかなか簡単だけど、明太子の先生の説明は必要さ。後一週間したら、明太子は一番美味しい味になるそうです。

午後は贅沢なホテルにチェックインして、夕食前にみんなはちょっと昼ねをした。このホテルと言うのはホテルリソル博多です。三ヶ月前にできましたので、全部は新しくて、いい景色の人工温泉もあるし、ベッドとか楽しいし、おすすめします。そして、便利な場所です。

それから、夕食ではやま中もつ鍋レストランに食べに行った。その時は僕が初めてもつ鍋を食べた時だったけど、とても美味しかったね。ご飯とラーメンも鍋に入れてうまくなったよ!

もつ鍋もおすすめします!

もつ鍋が終わった後、みんなはちょっと眠くなって、フランスの喫茶店でコーヒーを飲んで休憩をした。その後、五人はホテルに戻って、僕と二人同僚で屋台へ飲んで食べるために行った。屋台中には、色々お酒を飲みながら、僕たちは昔日本音楽について話した。後一時間、僕たちはホテルに戻って、人工温泉に入って、寝た。

翌日は、光市でスピーチコンテストをジャッジしなくちゃだったので、 私が九時半くらいに下松へ帰った。

確かにこの職場旅行はすごく楽しかった。いい冒険だと思っているよ。

I have been to Fukuoka around six times, but last weekend’s experience was a little different from what I am used to. I usually end up in Fukuoka’s Tenjin District for some shopping, grabbing a Starbucks coffee, watching a baseball game, and eating delicious tonkotsu ramen. And, I think every time I have stayed at a hostel.

Last weekend, seven co-workers from the Kudamastu Board of Education and I went to Hakata. This trip was very much Japanese style.

We took an early Saturday morning bullet train, stopping off at the convenience store before the trip. My supervisor came out of the convenience store and handed me a can of Asahi Beer.

“This beer is for the bullet train. Please drink it!” he said.

“Really!? Isn’t it a bit early for beer? I haven’t yet eaten breakfast. But, thank you so much!” was my reply.

The time was just after 8 in the morning.

I thought it better to just go with it and enjoy the day.

I did not really feel like getting tipsy that early in the morning, so I actually only sipped half the beer on the bullet train.

After about 50 minutes we arrived at Hakata Station. As soon as we arrived, we all piled into a taxi and headed for the Asahi Beer Factory for their morning tour. The first part of the tour was a video, which explained how Asahi Beer is made, and then a tour guide took us around the factory, explaining in detail the brewing process. Along the way, there was some malt, barley, and hops lined up in barrels, of which you could taste the fresh malt.

The tour was pretty interesting, but since it was Saturday we could not see the actual beer packaging process. No need to worry, though, we did get to sample some insanely fresh beer after the tour. The beers had the perfect amount of head and it truly was the most delicious Asahi Beer I have ever tasted.

We then got back into the taxi and headed to a Mentaiko Doujo where everyone got to make his or her own mentaiko, which is a fish egg that is special to the Hakata region. We were given a brief lesson on the process of making mentaiko and learned that after you seal the fish eggs up in the plastic bag along with the spices and white wine, it is best enjoyed one week later.

In the afternoon, we checked into the luxurious business hotel Hotel Risoru and took a bit of a nap before dinner. The hotel was just completed three months ago, so all the furnishings are new. There is also a beautiful man-made hot bath on the top floor with a great view of Fukuoka. It is in a great location and is highly recommended.

For dinner we ate motsu-nabe, which is a hot pot dish containing cow hormones. It was my first time to try this type of nabe, and it was very delicious. You can also add rice and ramen noodles to the soup, which makes it even more delicious. I highly recommend trying this type of nabe.

After dinner, everyone was a little tired, so we went to a French Café for a coffee break. Then, most everyone went back to the hotel to sleep, and a few of us went to a food stand for a nightcap and some fried dumplings. We relaxed there for about an hour talking about old Japanese music, and then returned to the hotel, took a nice hot bath, and fell asleep.

The next day, I had to be in Hikari to judge a speech contest, so I left Hakata at about 9:30.

This was certainly a great adventure in Japan!

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